Johtuuko huimaus niskasta?

Onko sinulla niskakipua, huimausta, päänsärkyä ja ehkä pahoinvointiakin? Tuntuuko kuin kävelisit laivan kannella? Tämä kirjoitus kertoo niskaperäisestä huimauksesta ja miten sitä hoidetaan.

Huimaus on melko yleinen vaiva ja voi liittyä moneen eri sairauteen, vammaan tai esim. lääkkeen sivuvaikutukseen. Fysioterapian keinoin voidaan hoitaa niska- ja sisäkorvaperäistä huimausta ja tämä kirjoitus keskittyy näihin. 


Niskaperäisen huimauksen oireet

Niskaperäinen huimaus on luonteeltaan melko lievää, epävarmaa tai keinuttavaa oloa. Sitä voi esiintyä paikallaan istuessa tai seistessä jatkuvana tuntemuksena mutta useammin nopeasti ohimenevinä “humahduksina”.  Huimausta voi esiintyä myös niskan/pään liikkeisiin liittyen tai hieman viiveellä, esim. kumartuessa tai välittömästi ylösnousemisen jälkeen. Toki nopean ylös nousemisen yhteydessä esiintyvä huimaus voi liittyä myös nopeaan verenpaineen laskuun, jolloin puhutaan ortostaattisesta hypotensiosta. 

Erotusdiagnostiikka 

Hyvänlaatuinen niskaperäinen huimaus tarkoittaa tilannetta, jossa huimausta esiintyy ilman mitään vakavaa sairautta tai niskan vammaa. Se liittyy yleensä joko niska-hartiaseudun lihasten jännittyneisyyteen tai yläniskan toimintahäiriöön, jossa yläniskan nivelissä tai lihaksissa on jäykkyyttä tai lihasten jännitystiloja. Myös niskan yksipuolinen kuormittuminen esim. hankalien työasentojen yhteydessä voi aiheuttaa toimintahäiriötä niskassa ja sitä kautta huimausta. Toisaalta myös hyvin notkeilla ihmisillä niskan/pään asentojen ja liikkeiden hallinta voi olla hankalaa aiheuttaen niskan nivelten ja lihasten kuormittumista. Niskaperäiseen huimaukseen liittyy lähes poikkeuksetta niska-hartiaseudun kipua ja/tai päänsärkyä. 

Kuten todettu, on niskaperäinen huimaus usein lievää, epävarmaa oloa, kun taas sisäkorvaperäinen asentohuimaus on voimakkaasti kiertävää ja esiintyy pääasiassa makuulle mentäessä tai makuulta noustessa tai muiden suurempien liikkeiden yhteydessä. Voimakas, kiertävä huimaus voi kestää kymmeniä sekunteja tai jopa minuutteja ja siihen voi liittyä pahoinvointia tai oksentelua. Hyvänlaatuiseen niskaperäiseen huimaukseen voi liittyä lievää pahoinvointia tai etovaa oloa, harvoin oksentelua. 

Lääkärin tai fysioterapeutin tekemän haastattelun ja kliinisen tutkimisen perusteella voidaan päätellä, onko huimaus niska- vai korvaperäistä vai jotain muuta, joka vaatii jatkotutkimuksia ja tarkempaa selvittelyä ennen hoidon aloittamista.

 

Milloin syytä hakeutua lääkäriin? 

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua pikaisesti, jos: 

  • Huimaus on alkanut äkillisesti ja on voimakkaasti kaatavaa.  

  • Huimaus jatkuu useamman tunnin ajan.  

  • Huimaukseen liittyy sydänoireita, kuten sykkeen epätasaisuutta 

  • Huimaukseen liittyy kuulon alenemista, puheen tai näön häiriöitä 

niskaperäisen huimauksen hoito


Miten niskaperäistä huimausta hoidetaan? 

Niska- ja korvaperäistä huimausta voidaan hoitaa fysioterapialla. Vastaanotolla erotellaan erilaisten testien avulla ensin huimauksen aiheuttaja ja sen perusteella määritellään hoito. Sisäkorvaperäistä asentohuimausta hoidetaan erilaisilla liikesarjoilla, jota voi tehdä kotona fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti. Niskaperäistä huimausta hoidetaan tarpeen mukaan manuaalisella käsittelyllä, eli jännittyneiden lihasten hieronnalla, kaularangan nivelten liikkuvuutta parantavalla mobilisaatiolla sekä täsmäharjoitteilla, joilla pyritään vahvistamaan esimerkiksi kaularankaa tukevia lihaksia tai hartian ja lavan alueen lihaksia. Myös pään ja niskan asentojen ja liikkeiden hallintaa voidaan tarvittaessa parantaa harjoittelulla. Yleensä hoitokertoja tarvitaan 3-5 ja sen jälkeen hoito jatkuu omatoimisesti kotona tehtävien harjoitteiden avulla. 


Nina Saarikivi

Fysioterapeutti, OMT